Guide til restauranter

Utelivet på Bryggen i Bergen

Bergen er en historisk by med mye å se på av gammel arkitektur, og har også et godt utvalg av både moderne og gammeldagse puber og spisesteder. Det fine med byen er at dersom du befinner deg i sentrum, er det gåavstand til mye av det beste som er verdt å utforske av uteliv i byen. Når solen endelig titter frem om våren og sommeren i byen, og værmeldingene har forsikret innbyggere og turister om at neste regnskur neppe kommer i løpet av de nærmeste dagene, tar det aldri lang tid før byens uteserveringer fylles opp.

Bare langs den berømte Bryggen, som også er kjent under navnet Tyskebryggen, finnes det en håndfull av gode barer og restauranter som holder til i de gamle Hansa-bygningene. La oss se på noen av dem.

Sjøboden

Dette utestedet ligger i det som kalles Sjøstue nr. 1, hvor vi også finner Enhjørningen Fiskerestaurant. Det gammeldagse preget blir tydelig med en gang man kommer inn, og puben kan skilte med over 60 sorter øl og livemusikk. Det koster heller ingenting å komme inn, og de er åpne hver kveld. Sjøboden er rask med å åpne opp uteserveringen når været er fint, hvilket betyr spesielt travle tider under turistsesongen. Et ypperlig sted for de over gjennomsnittlige ølglade der ute.

Madam Felle

Noen nokså få meter bortenfor Sjøboden finner vi restauranten og konsertscenen Madam Felle. Her fås det blant annet sjømat, burgere og spareribs, med mulighet for takeaway (selv om det selvfølgelig er best å sitte ute på Bryggen blant det pulserende utelivet). Restauranten er oppkalt etter den noe uidentifiserbare Madam Felle, en ølselgende skikkelse i byen på 1800-tallet.

Enhjørningen

Enhjørningen Fiskerestaurant ligger som nevnt i samme bygg som Sjøboden, én etasje opp. Å spise middag her føles som en reise i tid. Her serveres det klassisk sjømat i et eldgammelt bygg som er restaurert for å se ut som det gjorde på 1700-tallet. Ser man ut av restaurantens vinduer kan man nyte den fine utsikten til byens uteliv. Restauranten er enkel nok å få øye på fra utsiden, da ytterveggen prydes av en stor enhjørning.

I det hele tatt har Bryggen i Bergen mye å by på av både gammelt og nytt. Hansa-bygningene er flere hundre år gamle i deres opprinnelige former, og selv med moderne restaurering bærer hele stedet preg av en svunnen tid. Bygningene er dessuten fredet, og for øvrig er Bryggen innskrevet på UNESCOs verdensarvliste.

Langs hele Hansabryggen finnes det mange flotte utesteder og restauranter det er verdt å besøke, og det beste er at man bare kan spasere i historiske omgivelser for å finne et passende sted. Når utvalget er stort nok blir man dessuten heller ikke lei med det første.